Over ons

De Peddemorsboerderij stamt uit de 16e eeuw en is voorzien van een zadeldak, een houten voorgeveltop en vensters met kalf-roede verdeling en halve luiken. De exacte bouwdatum van dit Rijksmonument is niet bekend. De geschiedenis leert wel dat de boerderij rond 1680 werd bewoond door Van Utert, boer en varkenshandelaar.

Na een aantal geslachten Peddemors is de boerderij in 1969 aan de toenmalig gemeente Vriezenveen verkocht, waarna deze op de Rijksmonumenten werd gezet. Insteek was dat het pand een culturele bestemming zou krijgen. Nadien is het pand een aantal keren gerestaureerd en opgeknapt om deze geschikt te maken voor de huidige bestemming.  Een deel van de inrichting is nog in originele staat. De boerderij is een bezichtiging meer dan waard. Een aantal werktuigen van vroeger zijn bewaard gebleven en te bewonderen evenals een deel van de authentieke inrichting. Ook heeft de boerderij een grote collectie oude gereedschappen te bezichtigen, die overzichtelijk zijn opgehangen, gerubriceerd en voor zover bekend is van naam voorzien.

De oude inventaris van drogisterij Heuver, deze is totaal gerestaureerd en onlangs geopend door de fam. Heuver, is een prachtige aanwinst voor de Peddemorsboerderij.

Als laatste in het washok geheel in oude stijl ingericht met attributen uit grootmoederstijd, waaronder een oude wasmachine en zeeproducten uit die tijd. Het geheel is keurig ingericht en een bezoekje waard tijdens een expositie.